Skip to content

Als abstract expressionistisch kunstenaar werk ik vanuit een diepgewortelde verbintenis met de natuur, welke dient als eindeloze bron van inspiratie voor mijn artistieke werk.

Mijn artistieke visie is gericht op het verkennen en tot uitdrukking brengen van de intrinsieke band met de natuurlijke wereld, een relatie die zowel etherisch als fundamenteel is voor ons bestaan. Deze verbinding manifesteert zich in mijn werk door middel van een dialoog tussen abstractie en de levendige essentie van de natuur. Hierbij streef ik naar het vangen van de ongrijpbare schoonheid en de dynamiek van onze omgeving, de lagen van de lucht maar ook de schittering van bloemen. De wind draagt bladeren en bloesems mee door de lucht, deze beweging probeer ik te vangen in de dans van mijn creatieve proces. Deze ongecontroleerde stroom van zelfexpressie is een uitlaatklep om een wereld te tonen zoals ik die voel en ervaar.

Van jongs af aan verkende ik de wereld door een dromerige sluier die ontstond als ik met mijn samengeknepen wimpers naar buiten keek. Mijn visie ontvouwde zich in een zachte, dromerige realiteit. Die momenten van pure aanwezigheid, waarin gedachten en woorden vervagen, zijn de basis waarop mijn artistieke visie rust. Deze kinderlijke manier van zien heeft diepgaand invloed op mijn artistieke proces, die dromerige waas en zachtheid breng ik terug in mijn kunst.

In mijn artistieke proces, gekenmerkt door geduld en diepgang, maak ik gebruik van een gelaagde olieverf structuur. Door elke laag de tijd te geven om te drogen, ontstaat er in het rijpingsproces een evolutie van texturen en dieptes. Deze methode stelt mij in staat werken te produceren die niet alleen rijk zijn aan diepgang, maar ook het gevoel van natuurlijke schoonheid belichamen. De keuze voor olieverf en dit specifieke proces voegt elke laag een nieuwe dimensie van interpretatie en emotionele resonantie toe, geïnspireerd op kinderlijke verwondering.

Door de jaren heen heeft mijn werk zich ontwikkeld van figuratieve representaties naar abstracte expressies, een reis die is gemarkeerd door voortdurende experimentatie met materialen, vormen en kleuren. Deze evolutionaire ontwikkeling is gedreven door een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar de interactie tussen licht, textuur en kleur. En hoe deze elementen samen kunnen komen om een verhaal te vertellen dat verder gaat dan het zichtbare. Het is een proces van leren, ontdekken en herontdekken, waarbij ik zowel de grenzen van texturen als mijn eigen grenzen als kunstenaar heb verlegd.

In mijn huidige werk ligt de nadruk op het creëren van ruimte voor de kijker, een uitnodiging om de diepere verbinding die wij met de natuurlijke wereld hebben te herkennen en te waarderen. Mijn abstracte composities roepen zowel een gevoel van herkenning als vervreemding op, waardoor een moment van introspectie en persoonlijke interpretatie ontstaat. Het is de interactie tussen mijn werk en de kijker die centraal staat in mijn artistieke uitingen, waarbij ik hoop een dialoog te openen die leidt tot een groter bewustzijn en waardering voor de schoonheid van onze wereld.

In mijn werk I’am Spring is goed te zien hoe ik de dromerige momenten van de natuur in zijn eenvoud probeer vast te leggen. Het toont de schoonheid van Nederlandse akkerweides in het voorjaar. Met subtiele details van lila, rood en wit, is het een visuele weergave van bloemenvelden gezien door mijn wimpers. Het schilderij, gemaakt met meerdere lagen olieverf en oliepastel, is niet alleen visueel betoverend maar draagt ook een boodschap uit. Het is een oproep tot behoud van onze weiden en een nuchtere weergave van de Nederlandse natuur.

Eén van mijn andere werken: Toes in the Sand, Head in the Sky, met afmetingen van 100×70 cm, is een ode aan het Nederlandse duinlandschap. Dit kunstwerk, gecreëerd met mix van olieverf en oliepastel, vangt niet alleen de unieke vormen en texturen van het landschap, maar brengt ook de ambiance en emotie van de omgeving tot leven. De gelaagdheid van het materiaal zorgt voor dynamiek en diepte, waardoor ieder detail, van de duinen tot het struikgewas zich openbaart. Dit stuk nodigt je uit om te vertragen en opnieuw verbinding te maken met de natuur, met de rust en beweging die kenmerkend zijn voor het Nederlandse duinlandschap. Het schilderij is meer dan een visuele weergave; het is een emotionele reis naar het tijdloze decor van een duinlandschap.

Mijn passie voor de transformerende kracht van kunst, als middel voor zowel persoonlijke expressie als maatschappelijke verandering en bewustwording, komt extra tot uiting in mijn betrokkenheid bij projecten en samenwerkingen. Ik voel een sterke maatschappelijke drijfveer om met mijn kunst directe impact te maken en mensen dichter bij elkaar te brengen. Dit streven vindt zijn uitdrukking in projecten zoals muurschilderingen en buitenexposities die bedoeld zijn om kunst toegankelijk te maken voor een breder publiek en om te inspireren tot reflectie op onze gedeelde wereld.

Erg trots ben ik op één van mijn meest recente initiatieven: “Spiegel van Agniese”. Een grote muurschildering die de natuurlijke schoonheid van de wijk omarmt, duurzaamheid bevordert, en de trots van de bewoners in de Agniesebuurt vergroot. Of het “Project A.R.T. – Ruwe Talenten” waarbij ik samenwerk met culturele organisaties die lokale jeugd en gemeenschappen in staat te stellen om hun creatieve vaardigheden te ontdekken en hiermee hun toekomstperspectief te versterken (Buro Kruisbestuiving, Culth North, Lokaal Budget). Deze samenwerkingsverbanden stellen mij in staat een breed publiek te bereiken en de mogelijkheid te bieden voor creatieve expressie. Mijn rol in deze projecten varieert van het ontwerpen van kunst tot het faciliteren van workshops, waarbij ik altijd streef naar het versterken van sociale cohesie en het bevorderen van culturele identiteit door kunst.

Mijn kunst is een uitnodiging aan anderen om op ontdekkingsreis te gaan, om de wonderen van de natuur te ontdekken en om samen de tijdloze dialoog tussen mens en natuur voort te zetten.

Artist Statement Melissa Moria. Mijn artistieke visie is gericht op het verkennen en tot uitdrukking brengen van van de natuurlijke wereld.